Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Prva knjiga na svetu, ki je v celoti natisnjena na konopljin papir, na svetu.
Na londonskem knjižnem sejmu je bila prvič predstavljena knjiga, ki je bila v celoti izdelana iz papirja na osnovi vlaken industrijske konoplje. S knjigo je bil predstavljen tudi prvi hibridni konopljin papir na svetu, ki je primeren za ofsetni in indigo tisk. Konopljin papir je razvil proizvajalec papirja Hahnemühle skupaj s fotografinjo in okoljsko aktivistko Maren Krings.

#hisforhemp #konopljinpapir #papirizindustrijskekonoplje #hahnmuehle

Pisanje knjige avtorice Maren Krings o industrijski konoplji, njeni zgodovini in uporabi je avtorico pripeljala do nemškega proizvajalca papirja Hahnemühle. Razvoj Hahnemühlejevega konopljinega papirja in njegova proizvodnja sta zato ekskluzivno predstavljena v knjigi "H is for Hemp". Številne reportažne fotografije pa prikazujejo številne dogodivščine Maren Krings med njenim petletnim potovanjem po svetu in samem ustvarjanju knjige.

Med letoma 2020 in 2021 je Kringsova vse svoje fotografije, znanje in zapiske zbrala v tej prvi knjigi na to temo. "Konoplja je kompas, ki nas vrača k naravi in nam nakazuje, kako bi lahko izgledal svet, ki ne bi temeljil na denarju, ampak spet na naravi," pravi Maren Krings. Poleg zgodbe in slik je v knjigi zanimiva tudi pripovedna struktura, ki zaradi nelinearne tematike ni določena z začetkom in koncem, temveč je določena z abecednim vrstnim redom. Bralec lahko knjigo uporablja kot enciklopedijo, priročnik ali neleposlovno knjigo o industrijski konoplji in njeni uporabi.

Konopljin papir primeren za ofsetni in kapljični tisk
Podjetje Hahnemühle ponuja hibridni konopljin papir za tehnike ofsetnega in kapljičnega tiska ter predstavlja nov papir za založniško industrijo v času, ko je tiskarski papir vse težje dobavljiv in vse dražji. Izdelan je iz trajnostnih konopljinih vlaken, pridelanih v Evropi, za okoljsko ozaveščene tiskarske izdelke. Po navedbah proizvajalca hibridni konopljin papir Hahnemühle zagotavlja odlične tiskovne rezultate.

Knjiga "H is for Hemp" je bila konkretno natisnjena na tiskarskih sistemih HP PageWide in Indigo Commercial Press. Na sistemu HP PageWide T250HD se je uporabljal papir v zvitku gramture 80 g/m². Na sistemih HP Indigo pa sp bile natisnjene platnice na papir gramature 280 g/m².

Več informacij na www.hahnemuehle.com.