Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Varcotec je razvil disperzijsko lakirno sredstvo, ki se lahko uporablja kot UV lakirna alternativa. (vir: Varcotec)
Varcotec ponuja novo disperzijsko lakirno sredstvo, ki je bilo razvito v sodelovanju s skupino Van Gechten. UV alternativa Brilliant AmCa 7818 je disperzijsko sredstvo za lakiranje, ki ga lahko nanašamo v načinu mokro na mokro na običajno potiskano barvo brez predmazovanja.

#varcotec #disperzijskilak #lakiranje #uvalternativa

Nov disperzijski premaz je bil razvit z namenom nadomestiti sijajne UV aplikacije lakiranja ter s tem ponuditi sodobne ekološke in ekonomične rešitve izdelave embalaže z zmanjšano porabo energije in bistveno zmanjšanim vplivom mikroplastike.

Po navedbah Varcoteca so rezultati v normalnih pogojih lakiranja z disperzijskim sredstvom Brilliant AmCa 7818 in uporabo identičnega medija primerljivi sijaju in otipu UV klasično lakirnanih aplikacij. Brilliant AmCa 7818 kljub zelo hitremu sušenju skoraj ne izgubi sijaja, ne na tiskani barvi in ne na mediju. Prav tako ni povečanja površinskega sijaja pri nanosu v načinu mokro na suho.

Z novim premazom lahko vsaka tiskarna z enoto za premazovanje oziroma lakiranje in ustreznim aniloks valjem sama izdeluje primerljive UV lakirane tiskovine. Pri tem gre poudariti, da je sredstvo najbolj optimalno nanašati v načinu mokro na mokro in brez predmazovanja ter uporabo 16 ccm do 21 ccm heksagonalnim aniloks nanašalnim valjem.

Nova disperzijsko sredstvo bistveno zmanjša delež mikroplastike v primerjavi z UV sredstvi. Po navedbah proizvajalca premaz ponuja tudi prednosti v smislu varčevanja z energijo, ekonomičnosti, razpoložljivosti in možnosti kompostiranja v primerjavi z UV-nanosi. Brilliant AmCa 7818 je odporen na lepilni trak in se pri izrezovanju ali prepogibanju ne bo luščil ali lomil. Ker gre za disperzijsko sredstvo UV oprema na tiskarskem stroju za aplikacijo lakiranja ni potrebna. Materiali tega sredstva ustrezajo mednarodnim in evropskim standardom.

Joachim Frings, generalni direktor prodaje in razvoja pri Varcotecu, pravi: »Za nas so družbena odgovornost ter varstvo in ohranjanje okolja pomembni dejavniki naših poslovnih dejavnosti. Zato je za nas zelo pomembno, da zmanjšamo količino mikroplastike in ponudimo varčevanje z viri. Našim zanamcem želimo zapustiti planet, ki jim bo služil tudi kot osnova za preživetje in katerega dih jemajoča lepota bo ohranjena. Vemo, da brez nedotaknjenega ekosistema ni ne delujočega gospodarstva, ne blaginje.«

Nova disperzijska alternativ UV lakirnim sredstvom Brilliant AmCa 7818 je interesentom že na voljo, Varcotec jo ponuja v 20 kg posodah, 200 kg sodih in 1.000 kg IBC kontejnerjih.

Več informacij na www.varcotec.online.