Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Nove PE-etikete znamke Herma so namenjene varčevanju z viri in učinkovitemu spremenljivemu označevanju z uporabo UV-laserjev – pod vplivom UV-laserskega žarka namreč spremenijo barvo. (Vir: Herma/Gorodenkoff Productions OU)
Nove PE-etikete znamke Herma so namenjene tisku spremenljivih podatkov s pomočjo UV-laserja v procesu etiketiranja. Etikete pod njegovim vplivom spremenijo barvo. Javnosti bodo predstavljene na sejmu Achema v Frankfurtu (Nemčija, 10. - 14. junij 2024).

#herma #etikete #termo #laser #oznacevanje #pe

V primerjavi s termotransfernim tiskom, ki je trenutno najbolj razširjen, je UV-laserski postopek še bolj varčen z viri in učinkovit, saj po navedbah proizvajalca ni potreben dodaten potrošni material in ne nastajajo odpadki. Poleg tega so bili odpravljeni izpadi, na primer zaradi menjave termotransfernih trakov.

»Uporaba laserjev za spremenljivo označevanje etiket brez ekstrudiranja materiala je bila prej mogoča le z uporabo posebnih papirjev. Vendar to ni možnost za večino farmacevtskih in tudi veliko kozmetičnih aplikacij zaradi same uporabe in varnostnih razlogov,« pravi Sven Pleier, vodja ključnih kupcev za kemijo in farmacijo pri podjetju Herma. Zahvaljujoč novim etiketam se te zdaj lahko uporablja tudi v farmacevtskem in kozmetičnem sektorju. Nove PE-etikete, imenovane Herma PE White UV Laser, bodo prvič predstavljene na sejmu Achema v Frankfurtu (hala 4.1, stojnica P20) v povezavi z uporabo UV laserja U510 podjetja Domino in etiketirnim strojem Herma Pharma 132M HC.

Po mnenju proizvajalca je velika prednost nove tehnologije hitrost. UV laser lahko doseže do 600 ciklov na minuto in več. Za termični prenosni tiskalnik je omejitev običajno največ 300 ciklov na minuto. Še posebej pomembno za farmacevtske in kozmetične izdelke je, da je pisava popolnoma odporna na madeže in praske in tudi na razkužila, alkohol in maščobo. Etiketa je primerna tudi za stabilno rabo v okolju z zelo nizko temperaturo, vključno z zmrzovanjem. Še ena prednost UV-laserskega tiska je tudi ostra upodobitev, to velja tudi za najmanjše velikosti pisave. Laser omogoča jasno upodobitev znakov, ki so visoki le 0,6 milimetra, pri termičnem prenosu pa je ta omejena na najmanj 1 milimeter. Temno siva pisava novih etiket iz bele PE-folije je visokega kontrasta in strojno zelo enostavna za branje.

Laser deluje brezkontaktno zaradi česar je izjemno enostaven za vzdrževanje. »UV-laserje je zaradi njihove modularne zasnove še posebej enostavno vključiti v etiketirne stroje Herma,« poudarja Sven Pleier. Specialist za etiketiranje Domino je nove etikete Herma že obsežno preizkusil v obsežnih laboratorijskih testih. »Z našim UV laserjem U510 zagotavljamo zelo dobro upodobljene rezultate,« pravi Volker Watzke, vodja prodaje Life Sciences & Tobacco pri Dominu. "Zlasti tam, kjer je potrebno natančno in spremenljivo označevanje pri visoki hitrosti, oboje skupaj tvori nepremagljivo kombinacijo", še dodaja.

Več informacij na www.herma.de.