Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Sistem avtomatizirane logistike in menjave tiskarskih plošč. (vir: Koenig & Bauer)
Vedno več komercialnih podjetij, ki predvsem ponujajo spletni tisk, opremlja svoje ofsetne tiskarske stroje s popolnoma avtomatskimi logističnimi sistemi za dostavo in menjavo tiskarskih plošč. Ta predvsem prihrani veliko časa pri menjavi opravil, zato je Koenig & Bauer v ta namen ponudil rešitev za stroje serije Rapida.

#koenigbauer #pripravaplosc #logistikaplosc #menjavaplosc #avtomatizacija

Odslej so tako formatni ofsetni stroji serije Rapida 106 X srednjega formata kot tiskarski stroji velikega formata serije Rapida 145 lahko integrirani v popolnoma avtomatske logistične rešitve dostave in menjave plošč. Tak sistem na osembarvnem stroju v menjalni jašek tiskarskih enot na izmeno dostavi do 1.280 tiskovnih plošč, odvisno od sistema in lokacije oz. razdalje.

Zahvaljujoč modularni zasnovi teh logističnih sistemov lahko Koenig & Bauer ponudi prilagodljiv sistem za popolnoma avtomatsko dostavo plošč na tiskarske stroje. Glede na opremljenost tiskarne in želeno stopnjo avtomatizacije so na voljo naslednji standardni moduli:
  • ločevanje tiskarskih plošč in vključitev teh v transportni sistem,
  • identifikacija tiskarskih plošč,
  • transport do tiskarske enote,
  • menjava tiskarskih plošč,
  • transport na odlagalno postajo in
  • odvoz izrabljenih tiskarskih plošč.

Obstajajo tudi dodatne komponente, na primer za integracijo več formatnih ofsetnih strojev v enotni logistični sistem. Posamezni moduli so razporejeni nad strojem ali zunaj območja stroja, da se izključijo morebitne ovire za delovanje stroja.

Transportne sisteme je mogoče individualno oblikovati glede na zahteve oddelka priprave. Ker se tiskovne plošče med vstavljanjem in odvzemanjem gibljejo po različnih poteh, ni nobenih ovir ali napačne menjave opravil. Sistem shranjuje osvetljene tiskarske plošče za nadaljnje opravilo neposredno pred tiskarskimi enotami, tako da omogoča nemoteno proizvodnjo z največjim izkoristkom tudi v primeru opravil manjših naklad. Preostali del zaporedja plošč in drugih opravil je določen s postavitvijo tiskarskih plošč v poseben odlagalni oz. čakalni del.

Sodobno samodejno upravljanje in logistika plošč.
Tiskarske plošče se pred prenosom na verižni transporter identificirajo z odčitavanjem kode podatkovne matrike. Seznam opravil, poslan v nadzorni center prek LogoTronic, je mogoče kadar koli prilagoditi dejanskemu zaporedju plošč.

Več informacij na www.koenig-bauer.com.