Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Horizon je na dogodku Finishing First 2022 predstavil robota za pakiranje spetih in vezanih brošur v škatle.(vir: Horizon / fotografija henriette pogoda)
Avtomatizacija na področju dodelave tiskovin je več kot aktualen trend, ki je bil očiten tudi na dogodku Finishing First 2022 podjetja Horizon GmbH v Quickbornu. Dogodka se je udeležilo okoli 130 nemških in tujih gostov.

#horizon #robotizacija #avtomatizacija #vezava

V skupno treh dneh so udeleženci lahko spoznali novi iCE StitchLiner Mark V, ki izdeluje brošure iz potiskanega zvitka s hitrostjo do 6.000 brošur/h oziroma v paralelnem načinu do 12.000. Podajalnik platnic je na voljo kot dodatna opcija, omogoča pa podajanje šest- in osemstranskih platnic ali vstavljanje listov na poljubno mesto v brošuri. Poleg tega omogoča tudi žlebljenje in zgibanje pol za vlaganje pred samim šivanjem, s čimer je zagotovljena visoka kakovost dodelave.

Skupaj s podjetjem Freise Automation je Horizon predstavil tudi prvo tehnološko študijo povezave z omenjenim sistemom vezave. Robot neposredno po dodelavi pakira šivane oziroma vezane brošure v kartonsko embalažo, s čimer je rokovanje z dokončno obdelanimi tiskovinami poenostavljeno.

Izdelava trdih platnic
Na področju lepljene vezave in obrezovanja je Horizon predstavil tri dodatne enote za lepljeno vezavo s pomočjo 4-ih spon v linijskem sestavu za vezavo BQ-500. Ta omogoča izdelavo mehko vezanih brošur oziroma pripravo trdo vezanih knjižnih blokov. Linija sestoji iz podajalnika rezanih pol (ESF-1000), podajalnika knjižnih blokov (LBF-500) in enoto za nameščanje gaze (GF-500).

Razstavljen je bil tudi sistem knjižne vezave s podajalnikom in obrezovalnikom znamke Tecnau v povezavi z robotsko roko za zlaganje končanih knjig na palete.

Mreženje in avtomatizirani delovni tokovi
Na področju programske opreme je Horizon predstavil popolnoma omrežno delovno okolje strojev Horizon z uporabo storitve delovnih tokov v oblaku iCE LINK. Na ta način lahko proizvodne procese spremljamo, analiziramo in vizualiziramo v realnem času ter jih tako naredimo še učinkovitejše.

Poslovni partner Impressed je predstavil optimalen potek dela vse od priprave do tiska in dodelave: s pomočjo programske rešitve Ultimate Bindery znamke Ultimate Technographics je mogoče sprejeti vsako naloženo JDF opravilo in zagotoviti vse potrebne parametre za samodejno nastavitev sistemov dodelave. Za nadzor nad stroji dodelave je pri tem potrebna povezava s strežnikom Impressed Workflow Server (IWS), ki ga je razvilo podjetje Impressed in služi kot vmesnik. To je hkrati avtomatizirana rešitev za potek dela s podatki PDF, ki v kombinaciji z rešitvijo Ultimate Bindery omogoča prenos kontrolnih datotek neposredno na stroje Horizon in tako zagotavlja dosleden potek dela. Horizon in Impressed vse podatkovne povezave iCE LiNK implementirata preko strežnika IWS.

Okrogla miza
V okviru dogodka je potekala tudi okrogla miza na temo avtomatizacije dodelavnih procesov. Ugotovljeno je bilo, da se temu trendu ne more izogniti nihče, ki se v prihodnosti vidi kot del grafične industrije. To velja vedno bolj tudi zato, ker je pomanjkanje kvalificiranih delavcev vse večji izziv.

Več informacij na www.horizon.co.jp.