Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
20181112 ghentWorkgroup GWG
ISO 19593-1 : Procesni koraki izdelave embalaže in etiket.
Delovna skupina Ghent, mednarodna organizacija, ki razvija in razširja najboljše prakse v grafični industriji, z zadovoljstvom objavlja, da je specifikacija postopkov izdelave embalaže in etiket zdaj potrjena kot mednarodni standard. Novi ISO-standard je pomemben korak za standardizacijo in avtomatizacijo delovnih procesov izdelave embalaže z uporabo PDF-predlog za tisk.

Koncept procesnih korakov
PDF-predloge za tisk embalaže navadno vključuje tako tiskane, kot netiskane elemente, ki narekujejo, kako se bo poltiskovino obdelovalo v nadaljnjih procesih izdelave embalaže. Ena takih sta procesa razreza in zgibanja, tovrstne informacije PDF-predloge definirajo, kako se bo embalaža izsekala/razrezala in zgibala v končno 3-dimenzionalno podobo. Delovna skupina Ghent Workgroup je pred leti prepoznala, da so ključni elementi, ki definirajo standardizacijo tovrstnih procesnih korakov, lahko dejansko del PDF-predlog za tisk embalaže.

Iz najboljše prakse v mednarodni standard
Embalažni podkomite delovne skupine Ghent Workgroup je pred leti zasnovalo prvi predlog uporabe metapodatkov PDF-predlog za tisk v obliki slojev, s katerimi bi posredovali podatke za različne procese dodelave te. Mednarodna organizacija za standardizacijo (ISO) je na podlagi omenjenega predloga razvila in potrdila standard ISO 19593-1. Ta dejansko predstavlja pomemben napredek v izdelavi standardizirane embalaže, omogočil bo večjo produktivnost procesne verige izdelave embalaže, saj bo na osnovi standardnih PDF-podatkov možno samodejno upravljati vse korake omenjene verige. Bistveno se bo minimiral obseg ročnega upravljanja, kar v kompleksnih delovnih procesih predstavlja veliko tveganje za človeške napake, celostno gledano bo zagotovljena višja končna kakovost izdelkov.

Več informacij na www.gwg.org in www.iso.org.