Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Brezplačen dostop do specifikacije PDF 2.0 so omogočila podjetja PDF Adobe, Apryse in Foxit.
Uporabniki in razvijalci s PDF dokumenti povezanih rešitev odslej lahko uporabljajo trenutno uradno veljavno in od blagovne znamke nevtralno specifikacijo formata PDF (PDF 2.0). Mednarodni standard za tehnologijo PDF, ISO 32000-2, je namreč na voljo brezplačno zahvaljujoč sodelovanju združenja PDF Association in podjetij Adobe, Apryse in Foxit.

#pdf #standard #iso32000 #pdfassociation

Najnovejši standard PDF je prosto dostopen
ISO 32000-2 je standardu PDF dodal pomembne nove funkcije in odpravil številne dvoumnosti prejšnjih specifikacij. To je bila prvotno edina izdaja specifikacije PDF, ki jo je izdal izključno ISO in je bila na voljo le za nakup – kar je oviralo njeno uporabo, razvoj in sprejetje v zadnjih petih letih. Da bi se sodobna tehnologija PDF uveljavila tudi v praksi so bile upoštevani ključni razlogi, med katerimi so:

  • Pomemben del ekosistema ne more ali noče finančno podpirati dragih publikacij ISO. Dejstvo pa je, da je brez brezplačne specifikacije težko doseči vse pomembne razvijalce.
  • Popravki in pojasnila v PDF 2.0 večinoma ostanejo neizvedeni, tako da novo ustvarjeni PDF-ji še naprej vsebujejo napake, implementacije pa ohranjajo napake, ki jih je industrija prijavila že pred leti, vendar niso bile pojasnjene vse do najnovejše aktualne specifikacije.
  • Razvijalci PDF tehnologij in končni uporabniki se zato večinoma ne zavedajo, kaj zamujajo, saj je bil ključni dejavnik za sprejetje – izboljšana dokumentacija, funkcije, pojasnila in razreševanje dvoumnosti – prej na voljo samo imetnikom licence ISO 32000-2.
  • S pomočjo sponzorjev standarda ISO 32000-2, to so Adobe, Apryse in Foxit, je združenju PDF Association zdaj uspelo odstraniti to oviro (osnovne informacije standarda ISO za tehnologijo PDF je združenje že dalo na voljo v skladu s svojo obstoječo licenčno pogodbo z ANSI. Začetek Leta 2023 pa so podpisali dodatno pogodbo z ANSI za podporo popolne dostopnosti ISO 32000-2 vsem uporabnikom brez stroškov).
Specifikacija PDF 2.0 (ISO 32000-2, vključno z novimi funkcijami, 92 napakami, ki jih je odobril ISO, in najnovejše kripto specifikacije, kot so opredeljene v ISO/TS 32001 in ISO/TS 32002) je zato zdaj brezplačno na voljo na spletnem mestu združenja PDF Association in si jo lahko lahko prenesete tukaj.

Več informacij na www.pdfa-inc.org.