Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
V petek, 22.2.2013 ob 10. uri, bo potekala brezplačna predstavitev/delavnica prvih rezultatov projekta KROP*. Dogodek se bo odvijal v prostorih Inštituta za celulozo in papir, ICP v Ljubljani.


Kratka predstavitev
Raziskovalne in razvojne dejavnosti na področju aktivne in inteligentne embalaže so v svetu zelo v porastu. Embalaža ima več kot le zaščitno in informativno funkcijo.

Z razvojem tiskane elektronike postaja čedalje bolj interaktivna. Poleg tega raziskave potekajo tudi na razvoju novih vrst specialnih papirjev, postopkov premazovanja, modifikacije površine celuloznih vlaken itd. To je le nekaj izhodišč za raziskave, s katerimi se trenutno aktivno ukvarjamo na Inštitutu za celulozo in papir. Ob prijavi je ICP pod vodstvom dr. Vere Rutar pripravil obsežen in ambiciozen projekt na aktualnem in za papirničarje ter embalažerje zelo perspektivnem področju, to je področje razvoja aktivne in inteligentne embalaže.

S tem namenom se je ICP tudi kadrovsko okrepil. Tako se je zaposlil mladi raziskovalec s področja elektrotehnike Matija Mraović, raziskovalka s področja naravoslovja dr. Tea Toplišek, raziskovalec s področja računalništva Alen Vrečko, hkrati pa sta se prezaposlila sodelavca z ICP, in sicer dr. Damjan Balabanič s področja ekologije in toksikologije ter Matej Šuštaršič s področja biologije in mikrobiologije. Vodenje projekta je prevzela izr. prof. dr. Tadeja Muck z Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Zaradi obsežnosti in interdisciplinarnosti razvojno-raziskovalnega dela je projekt KROP razdeljen na štiri podprojekte, od katerih bodo posamezni rezultati na koncu prispevali k doseganju zastavljenega cilja. Prvi podprojekt (Ad 1) je usmerjen v raziskave na področju funkcionalizacije površine substrata in v razvoj specialnih strukturnih in površinskih lastnosti. Vodi ga dr. Tea Toplišek. Razvijajo se novi postopki premazovanja papirja in kartona ter nove vrste specialnih papirjev z nižjo maso in boljšimi mehanskimi lastnostmi.

Drugi podprojekt (Ad 2) je vezan na rezultate prvega podprojekta, saj bodo le-ti omogočili določitev in razvoj ustrezne metodologije spremljanja kakovosti embalaže. Glavni del raziskav bo prevzel Matej Šuštaršič.

Tretji podprojekt (Ad 3) je za papirno industrijo najbolj zanimiv. Gre za tiskanje temperaturnih senzorjev kot tudi senzorjev za vlago neposredno na papirju in kartonu, na katerem aktivno deluje Matija Mraović pod mentorskim vodstvom izr. prof. dr. Antona Pleterška s Fakultete za elektrotehniko in somentorstvom izr. prof. dr. Tadeje Muck.

Četrti podprojekt (Ad 4) je vezan na ekološki vidik razvoja in uporabe aktivne in inteligentne živilske embalaže. Vključuje politiko ravnanja z odpadno embalažo - LCA za tekočinsko in ostalo embalažo iz naravnih vlaknatih materialov ter toksikologijo tiskarskih barv in končnega produkta. Projekt vodi dr.
Damjan Balabanič ob pomoči Mateja Šuštaršiča in Alena Vrečka.

V zadnjem obdobju je zelo perspektivno tudi področje navidezne resničnosti, v katerega je vključen Alen Vrečko.

Eden izmed pomembnih ciljev projekta KROP je sodelovanje z znanstvenoraziskovalnimi inštitucijami, kot tudi z industrijo, saj se zavedamo, da bomo le na takšen način uspeli prenesti uporabne rezultate raziskav kar najhitreje v industrijsko okolje.

PROGRAM DELAVNICE:
10:00 - 10:30 - Prihod udeležencev
10:30 - 10:45 - Kratka predstavitev Inštituta
10:45 - 11:45 - KROP - predstavitev projekta, ciljev in podprojektov
11:45 - 12:00 - Ogled prototipov, premazov, embalaže in ...
12:00 - 13:00 - Diskusija ob kavi


Prijava na brezplačno delavnico je mogoča do 20. 02. 2013, ob izpolnitvi elektronske prijavnice: http://goo.gl/CWmp8



*ICP je z lanskim letom pridobil sredstva s strani Evropskega socialnega sklada in Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS z namenom krepitve razvojnih oddelkov v podjetjih (KROP). Financiranje poteka v obdobju od 01. 03. 2012 do 30. 04. 2014.



Izvorno vabilo lahko dobite tukaj.

Več informacij na:

Inštitut za celulozo in papir
Pulp and Paper Institute
Bogišiceva 8, 1000 Ljubljana, SL
T:+386 (0)1 200 28 00
S: icp-lj.si