Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Novost letošnjih sejmov je Platforma znanja za prihodnost, kjer se bodo obiskovalcem kot tudi razstavljavcem predstavile izobraževalne in raziskovalne inštitucije. Praktično bodo predstavile svoje najboljše raziskovalno-razvojne projekte, aplikativne rešitve, ki zagotavljajo napredek naše družbe. Obetajo se zares zanimive predstavitve, ki se jih običajno v vsakdanjem življenju sploh ne zavedamo.
 

 

 

Svoje dosežke bodo predstavili:
  • Institut Jozef Štefan
  • Kemijski inštitut Ljubljana
  • Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko
  • Univerza v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo
  • Visoka gospodarska šola Celje


Institut "Jožef Stefan"    E 26
Jamova cesta 39
1000 Ljubljana
T: 01 477 39 00
F: 01 251 93 85
E:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Poslanstvo Instituta "Jožef Stefan"je v ustvarjanju, širjenju in prenosu znanja na področju naravoslovnih in tehniških znanosti ter znanosti o življenju. Institut deluje na Jamovi 39 na Viču v Ljubljani, kjer je tudi sedež, ter v kraju Dol pri Ljubljani, kjer je Reaktorski Center v Podgorici. V začetku leta 2011 je bilo na Institutu 929 zaposlenih. Raziskovalci na institutu izvajajo vrhunske raziskave in razvoj tehnologij, kot so nanotehnologije, novi materiali, biotehnologije, tehnologije vodenja in proizvodnje, komunikacijske tehnologije, računalniške tehnologije in tehnologije znanja, okoljske tehnologije in reaktorske tehnologije.

Povezovanje znanosti in trga je danes eno od najpomembnejših zagotovil za uspešno, stabilno in uravnoteženo gospodarstvo. Na eni strani je znanost vir za ohranjanje konkurenčne prednosti države ter motor splošnega napredka, na drugi strani pa mora biti znanost tesno povezana z gospodarstvom, saj morajo biti vsaj v manjši meri znanstveni rezultati odraz potrebe na trgu. Ključno prednost določa prenos tehnologij, ki generira nižje stroške razvoja za gospodarstvo, saj omogoča vpogled v raziskave in znanost, v dele, ki bi sicer bil zaradi finančnih, gospodarskih in človeških ovir nedostopni zlasti za manjša podjetja. Raziskovalnim centrom pa na drugi strani prenos tehnologij omogoča edinstven vpogled v potrebe trga in s tem znanost približuje širši družbi. Institut je tako ustanovil Center za prenos tehnologij in inovacij, ki deluje kot neodvisna notranja enota od 1. januarja 2011 dalje. V praksi gre za skupno Pisarno za prenos tehnologij Instituta "Jožef Stefan" in Kemijskega inštituta, in s tem sledi evropskemu trendu, saj predstavlja skupno pisarno za prenos tehnologij dveh največjih slovenskih javnih raziskovalnih ustanov. Institut "Jožef Stefan" je ena najuspešnejših slovenskih raziskovalnih organizacij pri pridobivanju pogodb o sodelovanju z industrijo in na področju ustanovitve spin-out podjetji. Po drugi strani pa je Kemijski inštitut vodilni nacionalni raziskovalni subjekt, ki svoje izsledke uspe tudi uspešno komercializirati v obliki prodaje patentov in licenciranja patentnih pravic.


Kemijski inštitut   E 23
Hajdrihova ulica 19  
1000 Ljubljana
T: 01 476 02 00
E:Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
S:www.ki.si

Center odličnosti nizkoogljične tehnologije in Kemijski inštitut vodita projekt "Elektromobilnost za Slovenijo", v okviru katerega je študentska ekipa izdelovala električni avto in električni dirkalnik. Oba avtomobila sta rezultat slovenskega znanja in sestavljena iz komponent, razvitih v Sloveniji.

Projekt ELEKTRIČNA MOBILNOST je zasnovan kot timsko delo študentov Fakultete za strojništvo, Fakultete za elektrotehniko in Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, pod mentorstvom strokovnih sodelavcev fakultet ter koordiniran s strani Centra odličnosti nizkoogljične tehnologije in Kemijskega inštituta. Vodilo izdelovalcev je preko izdelave realnih modelov vozil na električni pogon utrditi obstoječa ter pridobiti nova znanja za študente in industrijo, preizkusiti in nadgraditi vgrajene komponente ter v Sloveniji in svetu promovirati električno mobilnost. V delo se intenzivno vključujejo partnerji iz gospodarstva, bodisi s strokovnimi izzivi bodisi s posredovanjem znanja.

V pilotnem delu projekta Električna mobilnost sm z domačim znanjem in slovenskimi sestavnimi deli predelali Renault Twinga z namenom predstaviti delujoč in funkcionalen avtomobil na električni pogon, za predvsem mestno uporabo. Z njim pridobivajo izkušnje s strani široke palete uporabnikov (zaposlenih na CO NOT, KI in ostalih partnerjev), kot tudi informacije o delovanju vgrajenih komponent v realnih pogojih.

Projekt Električna mobilnost so nadaljevali z izdelavo visokozmogljivega avtomobila na električni pogon. Njihov cilj je, da je predelani avtomobil sposoben prevoziti nekaj hitrih krogov po dirkališču in je po voznih lastnostih vsaj primerljiv podobnemu bencinsko gnanemu avtomobilu. Ocenjujejo, da bo do hitrosti 100 km/h pospešil v največ 6 s za kar bosta poskrbela dva zmogljiva EMRAX elektromotorja (45 - 90 kW), ki bosta preko posebnega jermenskega prenosa poganjala vsak svoje zadnje kolo. Pri zelo intenzivni športni vožnji bo njegova avtonomija okoli 10 minut, kar bo omogočil baterijski paket s preko 1000 litijevimi celicami s skupno zalogo moči okoli 9 kWh pri napetosti 400 V. S sodelovanjem predvsem na gorskih hitrostnih preizkušnjah in podobnih dogodkih, bodo prepričali skeptike, da lahko vožnja z električnim avtomobilom nudi ravno toliko užitkov, kot bi je bili deležni pri vožnji športnega avtomobila z motorjem z notranjim zgorevanjem.


Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko
          E 27
Tržaška cesta 25
1000 Ljubljana

T: 01 4768 411
F: 01 4264 630
E:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
S:
www.fe.uni-lj.si

Na razstavnem prostoru Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani se bodo predstavili najaktualnejši razvojno raziskovalni projekti s področja elektrotehnike. Predstavljene praktične aplikacije so nastale v sodelovanju med raziskovalci in študenti fakultete: Virtualni kompenzator jalove moči, kjer prenašamo koncept pametnih (aktivnih) omrežij na področje kompenzacije jalove moči, Bimeo - rehabilitacijski inštrument, Reševanjem multifizikalnih problemov z numerično simulacijo za načrtovanje in optimizacijo elementov in naprav, Meritev gleženjskega indeksa, s katero lahko ugotovimo periferno arterijsko bolezen pri splošni populaciji, Telemedicina v transfuzijski službi omogoča daljinsko izvajanje predtransfuzijskih testov z gelsko metodo ter projekt Načrtovanje zdravljenja z elektrokemoterapijo.


Univerza v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo       E 13
Aškerčeva 6
1000 Ljubljana
T: 01 4771 200
F: 01 2518 567
E:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
S: www.fs.uni-lj.si

PREDSTAVITEV laboratorijev FS Ljubljana

Sistem za lasersko merjenje in izdelavo zahtevnih tridimenzionalnih oblik LASMIL
Sistem za lasersko merjenje in izdelavo zahtevnih tridimenzionalnih oblik sestavljajo brezdotični merilni sistem, namizni, računalniško krmiljeni (CNC) frezalno-gravirni stroj in procesni krmilnik z ustrezno programsko opremo ter uporabniškim vmesnikom. Merilni sistem, ki deluje na načelu laserske triangulacije, sestavljata laserski projektor in kamera. Linijski laserski projektor osvetli površino fizičnega objekta s tako imenovano svetlobno ravnino. Kamera zajame sliko osvetljene površine, z obdelavo slike pa se izračunajo tridimenzionalne koordinate točk profila površine merjenca. S pomikanjem laserskega snopa prek celotne površine merjenca se zajame množica profilov, iz katerih se izračunajo koordinate točk površine celotnega merjenca in razvije površinski 3D model merjenca. Sledi izračun poti gibanja orodja za obdelavo s frezanjem in izdelava NC programa za krmiljenje stroja, na osnovi katerega NC stroj izdela repliko merjenca.

Sistem LASMIL omogoča hitro, preprosto in natančno merjenje tridimenzionalnih teles in izdelavo njihovih replik. Uporaben je za merjenje zelo zahtevnih oblik objektov, ki so lahko tudi iz mehkih in krhkih materialov ali v vročem stanju, pri katerih kontaktni način merjenja ni primeren. Integracija s CNC krmiljenim obdelovalnim strojem omogoča hitro, natančno in uporabniku prijazno izdelavo replik, ki jih lahko preprosto modificiramo ali izdelamo v merilu glede na izvirnik. Ta izvirna rešitev odpira številne nove možnosti v industriji, medicini, umetnosti, arheologiji, izobraževanju in drugod. Sistem LASMIL je bil kot vabljena inovacija predstavljen na 4. Mednarodni razstavi raziskav in inovacij junija 2008 v Parizu in na 3. Slovenskem forumu inovacij oktobra 2008 v Ljubljani. Avtorjem je Gospodarska zbornica Slovenije podelila srebrno priznanje za inovacijo 2008.

Diagnostični sistem za končno kontrolo kompresorjev
Proizvodnja batnih kompresorjev zahteva na zaključku proizvodne linije zanesljivo končno kontrolo, ki na osnovi meritev hrupa oziroma vibracij kompresorja presodi ustreznost kompresorja za dobavo končnemu kupcu. V Laboratoriju za sinergetiko na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani so razvili adaptivni mehatronski diagnostični sistem, ki na osnovi merjenja vibracij razpoznava kakovost kompresorja. Sistem je sestavljen iz več mehatronskih sklopov za zagotavljanje predpisanih delovnih pogojev kompresorja (električni priklop, protitlačni sistem) ter iz merilne in programske opreme za upravljanje sistema. Za razpoznavanje napak kompresorjev so razvili algoritme na osnovi psihoakustične analize vibracij. S pilotnim industrijskim obratovanjem sistema so potrdili zmogljivost sistema za zanesljivo zaznavanje napak kompresorjev, s čimer prispevajo k zagotavljanju visoke kakovosti na izhodu proizvodne linije.

Kriogeno odrezavanje
V odrezovalnih procesih se splošno uporabljajo hladilno-mazalna sredstva na osnovi olj, čeprav so ta znana kot zdravju škodljiv in okoljsko sporen element proizvodnje. Kot alternativa z vidika trajnostnega razvoja je bil razvit inovativni sistem dovoda kriogenega medija v rezalno cono. S kontinuiranim dovodom utekočinjenega dušika pri temperaturi - 196 °C in 78 % prisotnosti dušika v zraku, ki ga dihamo, inovacija predstavlja osnovo za doseganje čistega procesa odrezavanja brez uporabe okolju škodljivih emulzij, ob nižjih stroških ter hkratnem izboljšanju učinkovitosti procesa in končnih izdelkov.

Mikroodrezavanje
Mikrofrezanje se nanaša na izdelavo izdelkov z dimenzijami od nekaj deset mikrometrov do nekaj milimetrov. Skaliranje procesa frezanja na mikroskalo predstavlja najekstremnejše obdelovalno okolje z vidika obremenitve orodja v primerjavi z drugimi mikromehanskimi izdelovalnimi procesi. Glavne razlike med makro- in mikroodrezovanjem z vidika analize procesa so ostrina rezalnega robu, hrapavost površine orodja in vpliv zrnavosti obdelovalnega materiala.


Visoka gospodarska šola Celje            E 25

Mariborska cesta 2
3000 Celje
T: 03 428 79 00
F: 03 428 79 06
S: www.vgs-ce.si

Študentom nudijo praktično naravnan in učinkovit študij proizvodnega inženirstva v odlično opremljenih prostorih, povezavo s podjetji v času študija ter odlične zaposlitvene možnosti.

Podjetjem nudijo podporo in sodelovanje v razvojno-raziskovalnih projektih na področju proizvodnega inženirstva in trajnostne proizvodnje:

  1. Optimizacija izdelovalnih postopkov s pomočjo numeričnih simulacij;
  2. Sistematično podporo in nadgradnjo metod vitke proizvodnje in proizvodne logistike z orodji za analizo, načrtovanje in optimizacijo toka materiala in procesov; načrtovanje strežnih in montažnih procesov in sistemov ter napredno načrtovanja avtomatiziranih sistemov in ročnih delovnih mest (ergonomija);
  3. Optimatizacijo avtomatiziranih sistemov, nadgradnjo oziroma izboljšavo sistemov vodenja, optimatizacijo SCADA sistemov, izdelavo oz. izboljšanje regulacijskih procesov;
  4. Izdelavo in nadgradnjo robotskih programov na področju paletizacije, robotskega varjenja...   integracijo robotske celice v že obstoječe proizvodnje sisteme ter svetovanje pri izbiri optimalne strojne in programske opreme;
  5. Izračun in optimizacijo organizacijskih in izdelčnih okoljskih bremen s pomočjo sodobnih računalniških orodij ter podporo pri ostalih okoljskih projektih in poročanju o trajnostnem razvoju podjetja...

Več informacij na:

Nataša Vodušek Fras
M: 041 387 297
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
S: www.ce-sejem.si