Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
V Münchnu je potekal 12. Fograin uporabniški forum UV tiska. (angl. User Forum UV Printing; vir: Fogra)
Fogra je v začetku septembra gostila okrog 70 gostov na 12. uporabniškem forumu UV tiska. O temah trajnosti in varnosti UV tehnologij in rešitev je spregovorilo 17 predstavnikov iz vrst dobave.

#fogra #forum #uvtisk

V zvezi z energetskim vprašanjem je bilo na eni strani pojasnjeno, kako je mogoče UV sisteme sušenja splošno, še posebej pa LED-UV tehnologije, uporabiti za bolj učinkovito varčevanje z energijo. Po drugi strani so UV-tehnologijo primerjali tudi s termo sušečimi tiskarskimi rešitvami. Po besedah ​​Jana Muselerja (Huber Group Nemčija) je prehod s termo sušečih na UV barve ključ do večjih prihrankov energije v tiskarski proizvodnji.

Na vprašanje varnosti so si rešitve gledali z različnih zornih kotov. Na eni strani z vidika varnosti zaposlenih in končnih kupcev tiskovin (potrošnikov), na drugi strani pa tudi z vidika proizvodne in okoljske varnosti.

Izpostavljena je bila tudi tema razbarvanja v procesu recikliranja papirja. Kot je pojasnil Andreas Paul iz organizacije INGEDE, so raziskovalni projekti različnih inštitutov v zadnjih letih prispevali k občutnemu izboljšanju razbarvanja tiskovin natisnjenih z UV barvami. Kljub temu pa je v razvoju glede tega potrebno rešiti še kar nekaj izzivov, da bodo UV bsrve glede reciklabilnosti primerljive z oksidativno sušečimi.

Osrednji govor dr. Ralpha Dittmanna iz organizacije WKS Druck Holding je bil na temo ogljičnega odtisa tiskovin (angl. Carbon Footprint of Printed Products). V številkah je predstavil, kako majhen ogljični odtis imajo dejansko tiskarski izdelki na splošno, še posebej časopisne priloge. Odprava kemičnih dodatkov bi situacijo še izboljšala.

Celoten povzetek predstavitev lahko dobite tukaj.

Več informacij na www.fogra.org.