Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Odslej na voljo tudi standard za kakovostno izvedbo tiska z osnovno pokrivno belo barvo.
V zadnjem času se za tiskarsko industrijo pojavilo kar nekaj novih ISO-standardov. Poleg že nedavno opisanih novih standardov za izmenjavo podatkov PDF, sta odslej na voljo tudi standarda za vrednotenje kakovosti upodobitev in vrednotenje pokrivnosti bele pokrivne barve.

Februarja smo lahko brali o reviziji standarda PDF 2.0, ki je bil uveden leta 2017, zdaj pa ga definira standard ISO 32000-2. V letošnjem letu je na voljo še en nov standard, za vrednotenje kakovosti odtisov slik, ki se imenuje ISO/TS 18621 in ima dodana dva nova dela 21 in 31 z opisom metod vrednotenja. Z njimi lahko objektivno primerjamo različne tiskarske sisteme med seboj glede kakovosti izdelanih odtisov/izpisov.

Z metodo, opisano v 21. delu, lahko na homogenih barvnih površinah z eno ali več barvami zaznamo neenakomeren oziroma oblačen odtis (makroskopsko pegavost). V tem delu je izpostavljena uporaba načina vrednotenja "M-Score", ki omogoča tehnično preizkušanje sistemov za digitalni tisk. 31. del nove serije specifikacij pa temelji na načinu vrednotenja "L-Score", ki omogoča vrednotenje podrobnosti odtisa/izpisa.

Z ISO / TS 18621-11, ki je bil objavljen konec leta 2019, je na voljo tudi metoda, s katero je mogoče na podlagi sodobnih barvnih datotečnih definicij ali ICC-profilov tiskarskih sistemov določiti barvni obseg izhodnih CMYK- in RGB-prostorov.

Novost pa je glede standardov tudi na področju tiska prosojnih in temnejših tiskovnih medijev z osnovno pokrivno belo barvo. Novo objavljeni standard ISO 23498 opisuje metodo in zahteve preskušanja ustrezne pokrivnosti te.

Več informacij na www.iso.org.