Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Kako se svetovna tiskarska industrija spopada s posledicami pandemije razkriva 8. poročilo Drupa Global Trends Report.
8. poročilo Drupa Global Trends Report, katerega uradna objava je načrtovana v septembru letos, že razkriva rezultate, ki so osredotočeni na raziskave posledice pandemije na svetovno tiskarsko industrijo in njeno stanje. Pomemben zaključek poročila je, da se zaupanje na splošno povečuje, v letu 2023 se pričakujejo večje naložbe v vseh regijah trga.

#drupareport #stanjegraficneindustrije #vizija

V primerjavi z zadnjo raziskavo iz leta 2019, ki je potekala pred samo pandemijo koronavirusa, je svetovna grafična industrija v povprečju nekoliko bolj samozavestna in optimistična glede prihodnosti. Kot je bilo pričakovano, je trg embalaže najbolj močan, znake okrevanja v 2023 pa že kažejo tudi trgi komercialnega, založniškega in funkcionalnega tiska.

Stopanja zaupanja se razlikuje od regije do regije, Azija in Južna Amerika na splošno pričakujeta boljše poslovanje za leto 2023, Evropa pa je zaradi vojne med Rusijo in Ukrajino in njenih posledic precej bolj pesimistična. Naložbe so se v zadnjih dveh letih močno zmanjšale, vendar so tako ponudniki storitev tiska kot dobavitelji v raziskavi izkazali, da v bližnji prihodnosti načrtujejo investicije.

Sabine Geldermann, projektna direktorica Print Technologies Düsseldorfskega sejma, pojasnjuje: "Ponudniki tiskarskih storitev, proizvajalci in dobavitelji grafičnih rešitev se zanašajo na inovacije, ker jim to zagotavlja dolgoročno uspešnost in mednarodno konkurenčnost. Izzivi zadnjih let so povzročili globalni upad naložb, a kljub temu trenutni rezultati raziskave kažejo, da panoga pričakuje okrevanje od leta 2023 dalje. Vse regije in trgi napovedujejo več naložb že za prihodnje leto.«

menjeni rezultati izhajajo iz spletne ankete 8. poročila Drupa Global Trends Report, v kateri je spomladi 2022 sodelovalo več kot 500 različnih ponudnikov tiskarskih storitev in proizvajalcev/dobaviteljev grafičnih strojevv s celega sveta. Raziskavo sta po naročilu Drupe izvedla partnerja Printfuture (Velika Britanija) in Wissler & Partner (Švica).

Na svetovni ravni gledano je 18 odstotkov več ponudnikov tiskarskih storitev svoje ekonomsko stanje ocenilo kot "dobro" v primerjavi s tistimi, ki so ga ocenili kot "slabo". Pri proizvajalcih in dobaviteljih grafičnih rešitev je bila s 32 odstotki ta pozitivna bilanca še izrazitejša.

Kot vedno se gospodarska klima v regijah in na trgih zelo razlikuje. Trg embalaže cveti, medtem ko se založništvo in komercialni tisk soočata s strukturnimi spremembami, ki jih prinaša digitalizacija grafične industrije, a tudi na tem področju se že kažejo znaki ponovne stabilnosti in okrevanja.

Regionalno se kaže mešana slika: Evropo so očitno močno prizadele posledice vojne v Ukrajini, medtem ko druge regije, kot sta Azija in Južna/Srednja Amerika, pričakujejo, da se bo poslovanje v letu 2023 še okrepilo, saj se gospodarski zagon po pandemiji znova krepi.

Celotno poročilo bo septembra objavljeno v angleščini in nemščini.

Več informacij na www.drupa.com.