Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Postopek kalibracije tiska je z rešitvijo Equalizer preprost z uporabo drsnikov vmesnika. (vir: System Brunner AG)
System Brunner (Locarno, Švica) je nedavno predstavil Equalizer, novo spletno programsko rešitev za poenostavitev postopka kalibracije tiska. Švicarski specialist za upravljanje barv, barvni nadzor in nadzor procesov želi manj grafično kvalificiranim na področju upravljanja barv, olajšati in zanesljivo optimizirati kalibracijo procesov tiska.

#systembrunner #equalizer #kalibracija #umerjanje

Upravljanje barv in kalibracija postopka tiska
V podjetju System Brunner že dolgo in vsakodnevno opažajo tiskarsko prakso izogibanja kalibraciji svojih tiskarskih oz. tiskalniških sistemov zaradi visokih stroškov, zapletenosti in nagnjenosti k napakam, povezanih z različnimi metodami kalibracije. Prav zato te postopke pogosto prepustijo zunanjim ponudnikom tovrstnih storitev. Med posledično dolgimi kalibracijskimi intervali tiskarji barvna odstopanja kompenzirajo z nenehnim prilagajanjem jakosti nabarvanja. To pa žal ni rešitev, saj to zmanjšuje učinkovitost tiskarne in po nepotrebnem poveča stroške zaradi vse več povzročenih odpadkov in pogostejših barvnih nihanj.

V ta namen so v podjetju System Brunner svoje znanje in izkušnje kalibracije tiska združili v razvoju rešitve Equalizerja. Nova spletna programska rešitev v osnovi zmore interpretirati barvne popravke iz barvnih odstopanj delta CIELab s pomočjo preračunanih tonskih vrednostih za posamezni sistem tiska. Popravke vnašamo intuitivno-vizualno z drsniki ali z natančnimi L*a*b* merilnimi podatki.

Z rešitvijo Equalizer System Brunner naslavlja tudi potrebe ponudnikov storitev tiska po enotnem barvnem vtisu svojih tiskanih aplikacij neglede na uporabljen sistem tiska. Po navedbah proizvajalca je mogoče podatke za tisk, ustvarjene s standardnimi profili ICC, zlahka optimizirati za medij, ki je dejansko potiskan. To je še posebej praktično in dobrodošlo v tisku embalaže.

Koncept kalibracije z rešitvijo Equalizier deluje na osnovi dveh merilnih polj, s katerima uravnavamo celotno sivo os. Natančno barvno korekcijo pa lahko izvedemo z največ šestimi merilnimi polji. V ta namen so na voljo tudi majhni mikroklini, ki jih je mogoče uamestiti na skoraj vsako tiskarsko oz. tiskalniško opravilo. Po potrebi lahko potrebne barvne podatke zajamemo tudi neposredno s klina za nadzor tiska. Equalizer deluje tako, da je povezovanje kakršnikoli merilnih naprav ali merjenje posebnih kalibracijskih tablic nepotrebno. Po navedbah proizvajalca Equalizer vrednoti dosledno kolorimetrično in je tudi optimiziran za upravljanje NNC (Near Neutral Calibration - skoraj nevtralno kalibracijo).

Nekaj ​​lastnosti rešitve Equalizer, ki jih je povzel System Brunner:
  • Sprejem podatkov neposredno iz proizvodnje, ločeni preizkusi tiska so redko potrebni, če sploh.
  • Združljiv z vsemi spektrofotometri, saj povezava z napravo ni potrebna.
  • Pristna tehnologija "Brand Color Save Technology": brez barvnega popačenja logotipov in grafike, kot se pogosto zgodi pri običajnih orodjih za umerjanje sivine.
  • Intuitivni drsniki za prilagajanje posameznim barvnim preferencam.
  • Možnost neposredne optimizacije RIP gradacijskih krivulje.
  • Preprost in intuitiven uporabniški vmesnik.
  • Prilagodljiv izhod podatkov, primeren za ustvarjanje novih gradacijskih krivulj na RIPu, krivulj simulacije barvnih in gradacijskih popravkov.
  • Primerno za večbarvni fleksotisk in ofsetni tisk z uporabo dodatnih posebnih barv ter digitalni tisk z nadzorom delovnega toka
  • Predloge nastavitev za najbolj uveljavljene standarde tiska
  • Spletna rešitev, ki vedno posodobljena brez potrebnih namestitvev programske opreme - združljiv s spletnimi brskalniki Google Chromom, Microsoft Edge, Firefoxom in številnimi drugimi. Uporaba izključno v brskalniku, brez potreb lokalne namestitve.

Več informacij na www.systembrunner.com.