Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Tiskane baterije, kot je ta iz Varte, so primerne za oskrbo z energijo za pametne aplikacije na najrazličnejših področjih – od medicinske diagnostike do merilne in senzorske tehnologije.
Konec februarja 2023 bo vnovič LOPEC, vodilni svetovni sejem in kongres za gibko, organsko in tiskano elektroniko. Obiskovalci se lahko veselijo številnih aplikacij s področja pametnega življenja (angl. Smart Living).

#lopec #tiskanelektronika #gibkaelektronika #smart

Tiskana elektronika je danes tako tanka, lahka in gibka, da omogoča številne visokotehnološke aplikacije. Primerna je tudi za sodobni pametni vsakdan življenja (anlg. Smart Living). Pri organizaciji LOPEC zato opažajo, da gibka in tiskana elektronika ne postaja vse bolj priljubljena samo kot potrošniška elektronika, vse bolj priljubljena je tudi v medicini in športu.

Tiskana elektronika v službi zdravja
Tiskana elektronika je idealna zasnova medicinskih naprav, saj lajša spremljanje bolnikov in s tem omogoča tudi storitve telemedicine. Razstavljavca LOPEC Henkel in Quad Industries sta denimo že razvila Covid-19 obliž, ki omogoča enostavnejše spremljanje zdravstvenega stanja bolnikov. Daljinski upravljalnik temelji na natisnjenih senzorjih, vgrajenih v nosljivo napravo, ki spremlja telesne funkcije, kot so srčni utrip, dihanje in telesna temperatura. Bistveni parametri se brezžično prenašajo v oblak, kjer so na voljo strokovnemu osebju. Koncept naj bi razširili na bolnike s srčno-žilnimi boleznimi in epilepsijo.

Športnikom so na voljo tudi našitki in majice s funkcijo spremljanja. Poleg te organska elektronika že podpira novo funkcionalno možnost elektromišične stimulacije (EMS). Japonsko podjetje AI Silk je z uporabo prevodnega polimera razstavljavca LOPEC Heraeus Epurio razvilo prevodne tekstilne elektrode, ki so že na trgu v fitnes oblekah EMS na Japonskem. Spodbujajo rast mišic brez motečega mravljinčenja. Tako prevodne tkanine so certificirane v skladu s standardom 100 s strani Oeko-Tex in prenesejo številne cikle pranja. Tehnologijo podjetja Heraeus Epurio je mogoče uporabiti tudi za izdelavo nosljivih naprav virtualne realnosti z vgrajenimi senzorji in haptičnimi povratnimi informacijami, ki na koži simulirajo dražljaj, kot je dotik pravega predmeta.

Vprašanje oskrbe in porabe energije tovrstnih aplikacij LOPEC ni izpustil. Poleg tiskanih baterij podjetje Varta letos predstavlja tudi druge mikro baterije za pametne aplikacije na številnih področjih vse od medicinske diagnostike do različnih merilnih in senzornih tehnologij za omreženi svet prihodnosti.

Dvomestna rast prodaje
Zdravstveni sektor in potrošniška elektronika sta poleg avtomobilske in gradbene industrije najpomembnejša ciljna trga tiskane elektronike. Kljub težki globalni situaciji se pričakuje 13-odstotno rast prodaje gibke in tiskane elektronike, nekatera podjetja celo 24-odstotno rast prodaje.

Internet stvari (IoT) je eno od gonil te rasti. Zahvaljujoč tiskani elektroniki, ki jo je mogoče nevsiljivo integrirati v vsak predmet, ni več omejitev povezovanja vseh fizičnih in virtualnih objektov in nenazadnje ljudi. Max Morwind, strokovnjak za IoT pri Microsoftu, in Katariina Penttilä, vodja tehnologije pri Avery Dennison Intelligent Labels, bosta v svojih predstavitvah poudarila izjemen pomen tiskane elektronike za IoT.

Zmanjšajte ekološki odtis
Tema trajnosti postaja vse bolj pomembna tudi pri LOPEC-u. Ker je tiskana elektronika lažja in tanjša od običajne elektronike, prihrani material in povzroči lažje končne izdelke, ki porabijo tudi manj virov. Izraelski startup Copprint bo predstavil še en pristop tiskane elektronike. Njihova nano bakrena črnila ponujajo stroškovno učinkovito, a okolju prijazno alternativo običajnim srebrnim črnilom. To pomeni, da bi morala biti elektronika, natisnjena na papir, popolnoma kompostabilna.

Več informacij v koledarju dogodkov.