Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Mondi želi s tehničnimi nadgradnjami zmanjšati emisije toplogrednih plinov v proizvodnji celuloze za več kot 20 odstotkov.(Vir: Mondi)
Proizvajalec papirja Mondi je lani objavil investicijski program za tovarno Mondi Neusiedler (Avstrija). Cilj je povečati energetsko učinkovitost, zmanjšati izpuste toplogrednih plinov in povečati obratovalno varnost v papirnici.

#mondi #posodobitev #investicija #trajnost #emisije

Na splošno naj bi posodobitve v Mondi Neusiedler zmanjšale emisije toplogrednih plinov tovarne celuloze za več kot 20 odstotkov, emisije NO x (dušikov oksid) za do 10 odstotkov in porabo plina za približno 25 odstotkov.

V okviru investicijskega programa bodo v tovarni celuloze na lokaciji Kematen an der Ybbs, kjer Mondi Neusiedler proizvaja sulfitno celulozo, posodobljeni rekuperacijski kotel, sušilnica celuloze, zalogovnik pare in parna turbina. Večina električne energije za tovarno prihaja iz rekuperacijskega kotla – Mondi uporablja nastalo paro za proizvodnjo obnovljive energije. Po tehnični nadgradnji bo rekuperacijski kotel deloval učinkoviteje in proizvajal več pare. S tem bo Mondi sušilnico celuloze, za katero je doslej kot energent uporabljal zemeljski plin, deloval brez emisij. Druga prednost je, da lahko turbina v prihodnosti proizvede več zelene električne energije iz dodatne pare.

Naložbe podpirajo Mondijevo zavezo glede trajnosti v okviru MAP2030, ki vključuje znanstveno utemeljene cilje neto nič. Investicijski program bo predvidoma zaključen do konca leta 2024.

Več informacij na www.mondigroup.com.