Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Raziskava, ki sta jo v juniju izvedli podjetji iPROM in Valicon, je pokazala, da so spletne skupnosti in strani z video vsebinami najbolj osvojili mlajši uporabniki interneta, pri starejših pa so bolj priljubljene novičarske strani in strani z malimi oglasi. Mlajši uporabniki so prav tako bolj dejavni na forumih.



Iskalnikom, ki jih najpogosteje obiskuje 30 odstotkov dnevnih uporabnikov, sledijo novičarske strani s četrtino uporabnikov, za njimi pa so uvrščene strani tako imenovanega spleta 2.0. Na tretjem mestu so tako spletne skupnosti z 18 odstotki uporabnikov ter strani z video vsebinami s sedmimi odstotki uporabnikov. Izstopa še podatek, da je štiri odstotke anketiranih, ki splet uporabljajo dnevno, navedlo, da najpogosteje obiskujejo strani s spletnimi igrami in takšne, ki omogočajo prenos filmov ter glasbe.

Večje razlike se prikažejo pri primerjavi uporabe po starostnih skupinah. Tako najstniki manj pogosto obiskujejo novičarske strani (9 odstotkov) kot mlajši odrasli (četrtina anketirancev) in starejši odrasli (30 odstotkov). Mladi so pogostejši uporabniki spletnih skupnosti, največ jih je starih med 15 in 29 let, in strani z video vsebinami (13 odstotkov starih do 19 let).

Večja aktivnost sodelovanja na forumih se kaže pri dnevnih in mlajših uporabnikih, saj jih več kot polovica bere in pregleduje forume, 30 odstotkov jih komentira in odgovarja, desetina pa dnevno odpre novo temo. Ti podatki kažejo predvsem na to, da so mladi med prvimi osvojili splet 2.0 in možnosti, ki jih ta ponuja.

Največ zanimanja pritegnejo teme o računalništvu in zabavni elektroniki, saj jih spremlja skoraj štiri petine dnevnih uporabnikov spleta, takoj za njimi pa sta šport in rekreacija (73 odstotkov). Visoko, več kot 60-odstotno zanimanje imajo še oprema za dom in gospodinjstvo, avtomobilizem ter kulinarika. S starostjo se povečuje zanimanje za opremo za dom, kulinariko, nepremičnine in finance, upada pa zanimanje za računalništvo in modne trende.

Raziskava je bila s pomočjo spletne ankete izvedena v juniju 2009, v njej pa je sodelovalo 929 uporabnikov.


###

O podjetju Valicon d.o.o.
Družba Valicon (www.valicon.net) je ena od vodilnih družb za trženjsko svetovanje in raziskave na območju jugovzhodne Evrope. Valicon je specializiran za majhne trge, naročniku prilagojene rešitve, napredno metodologijo in poglobljen vpogled v naročnikovo področje delovanja. Valicon naročnikom nudi svoje storitve na celotnem območju nekdanje Jugoslavije, prek izbranih partnerjev pa tudi v drugih državah jugovzhodne Evrope.

O podjetju iPROM
Podjetje iPROM (www.iprom.si), ustanovljeno leta 1999, je pionir slovenske internetne oglaševalske industrije. iPROM razvija rešitve, ki so popolnoma skladne z najnovejšimi standardi spletne oglaševalske industrije. S kombinacijo medijev, podatkov, raziskav in tehnologij omogoča tržnikom, da posredujejo prava oglasna sporočila pravi osebi v pravem času, spletnim založnikom pa pomaga pri povečevanju prihodkov.

iPROM-ova ponudba obsega celovite medijske in tehnološke rešitve za oglaševanje s spletnimi oglasi ter z drugimi digitalnimi vsebinami. iPROM VIDEO je najnovejša storitev za spletno oglaševanje, ki zagotavlja standardizirano, nadzorovano in merljivo oglaševanje z video oglasi. Z inovativnimi pristopi učinkovito nadgrajuje klasično spletno oglaševanje, saj omogoča natančno ciljanje in doseganje želene skupine uporabnikov interneta v skladu s potrebami naročnika.

Distribucijo, ciljanje in sledenje oglasnega gradiva na spletu zagotavlja tehnološka rešitev Iprom AD Server, za centralizirano poročanje in evaluacijo vseh oblik zakupa oglasnega prostora na internetu pa skrbi Iprom Neos.

Media Iprom je napredna tehnološka osnova za podporo večpredstavnemu »out off banner« spletnemu oglaševanju, ponudbo rešitev pa iPROM dopolnjuje s sistemom za odkup neprodanih oglasnih zmogljivosti Central Iprom.


Dodatne informacije:

Simon Cetin, direktor
iPROM d.o.o.
Marjekova 4
1000 Ljubljana
Tel.: 01/ 51 10 784
Faks: 01/ 51 10 783
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Spletna stran: www.iprom.si